De bevalling
In de loop van de zwangerschap ga je steeds meer toeleven naar de bevalling. Tijdens het spreekuur krijg je alle benodigde informatie en vertellen we je precies wanneer je ons moet bellen en hoe je de dienstdoende verloskundige kunt bereiken. Ook vertellen wij jou hoe de bevalling meestal verloopt en wat je kunt doen om om te gaan met de pijn en hoe je het beste kunt ontspannen.
Tijdens de bevalling ben jij degene die de regie voert over de bevalling. Daarom zullen wij alles in het werk stellen om mee te werken aan de bevalling die jij graag wilt. Je kunt hier meer lezen over waar je kunt bevallen, omgaan met de pijn, de voorbereiding etc. Als je zelf wensen of vragen hebt kun je dat tijdens de controles op de praktijk altijd met ons bespreken.
Meer info:
De bevalling, hoe bereid je je voor?
Omgaan met bevallingspijn
Verloop
De bevalling kun je indelen in verschillende fases.
Ten eerste is er de zogenaamde ‘transformatie‘ of ook wel ‘voorbereidingsfase‘. Je merkt dan dat je wat vaker harde buiken hebt. Soms zijn deze wat pijnlijk maar er zit geen duidelijke regelmaat in en over het algemeen hoef je ze niet `weg te zuchten`. Vooral als dit niet je eerste kindje is gaan de laatste weken van de zwangerschap vaker gepaard met harde buiken. Wanneer ze erg onregelmatig komen en niet erg pijnlijk zijn hoef je je er geen zorgen over te maken. Rust en warmte (bad/douche) en evt. paracetamol kunnen goed helpen.
De baarmoedermond kan door deze harde buiken reageren door wat soepeler en zachter te worden waardoor je (een deel van) de ‘slijmprop’ kan verliezen. Deze slijmprop zit bij de opening van de baarmoedermond en vormt een barrière voor bacteriën. Hierbij kan je wat slijmerig bloed verliezen. Het kan geen kwaad wanneer je deze slijmprop verliest en het hoeft ook niet altijd te betekenen dat de bevalling snel gaat beginnen.
Bij de ‘latente fase‘ volgen de harde buiken zich vaker op maar zie je nog geen duidelijke regelmaat (max. 2 per 10 minuten) en ze zijn nog niet erg pijnlijk; je kunt ze nog makkelijk wegademen. `s Nachts adviseren we je om te proberen te slapen (na evt. een douche en het innemen van paracetamol). Overdag is het het beste om afleiding te zoeken. Deze fase kan heel soms wel een paar dagen duren. Bij behoefte aan verduidelijking over de fase waarin je zit of je hebt behoefte aan ondersteuning zijn we er graag voor je. Als je merkt dat je te weinig slaapt en uitgeput raakt moet je ons zeker bellen. We gaan dan met je kijken hoe we je door deze fase heen kunnen helpen zodat je weer uitgerust aan je bevalling kunt beginnen.
Bij het bereiken van de ‘actieve fase‘ zijn we op een trein gestapt waar we niet meer af gaan voordat je kindje geboren is. De weeën zijn hierbij regelmatig en pijnlijk, komen om de 2-3 minuten en duren 60-80 seconden. Meestal heb je wat bloedverlies en soms breken je vliezen spontaan tijdens deze fase. Je kunt misselijk zijn en moeten overgeven. Graag ondersteunen we je in deze fase zodat we ons samen voor kunnen bereiden op de geboorte van jullie kindje. In deze fase is het belangrijk dat je contact met ons zoekt!
Vruchtwaterverlies
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Vruchtwaterverlies merk je, doordat er ineens een golf(je) (vrucht)water komt. Soms lijkt het alsof je iets voelt “ knappen”. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Soms merk je alleen dat je doorlopend een beetje nat wordt. Het kan zijn dat je wat urine verliest, doordat je minder controle over je blaas hebt. Je kunt ook last hebben van wat meer afscheiding. Als je twijfelt of je vruchtwater verliest, moet je ons altijd bellen. Bewaar het natte verband of broekje in een plastic zakje. Wij kunnen dan meestal wel beoordelen of datgene wat je verliest echt vruchtwater is.
Plaats
Als de bevalling is begonnen bel je met de dienstdoende verloskundige via het spoednummer (06-82987884), zij komt altijd eerst bij je thuis kijken om te zien hoe het gaat, hoe ver de bevalling is gevorderd en controleert of jij en de baby in goede conditie zijn. Als de controles goed zijn bepaal je tijdens de bevalling waar je wilt bevallen, thuis of poliklinisch in het ziekenhuis/geboortehotel. Natuurlijk bespreken we dit uitgebreid tijdens de zwangerschap zodat je van te voren al een idee hebt of je thuis of in het ziekenhuis wilt gaan bevallen.
Wetenschappelijk onderzoek leert dat op het moment dat je als zwangere gezond bent en er geen aanwijzingen zijn dat je kindje extra zorg nodig heeft, een thuisbevalling veilig is voor moeder en kind. Onder andere omdat er thuis vaak optimale omstandigheden zijn om goed te kunnen ontspannen en je minder “overgeleverd” voelt aan diegene die je begeleidt. En deels omdat we als verloskundigen niet snel geneigd zijn om in te grijpen in het natuurlijke proces van bevallen, waardoor er minder interventies zullen worden gedaan. Vooropstaat dat je het beste bevalt op die plek waar je je veilig voelt (of dit nu het ziekenhuis is of thuis maakt niet uit) en we streven ernaar je voldoende informatie te bieden zodat je een keuze kan maken die het beste bij jou past.
Afhankelijk van je verzekering zijn er, indien er geen medische indicatie bestaat, meestal kosten verbonden aan een ziekenhuisbevalling. We adviseren je om je verzekeringsvoorwaarden na te kijken.
Bevallingen met een medische indicatie worden in het ziekenhuis door de gynaecoloog of diens assistent(e), of door een in het ziekenhuis werkzame verloskundige begeleid.
Houdingen
Tijdens de bevalling is het verstandig regelmatig van houding te wisselen. Dit heeft niet alleen een positief effect voor het opvangen van de weeën, ook heeft het een positieve bijdrage in een snellere en betere geboorte van het kind. Tevens is het zo dat je, door zelf je houding te kiezen, meer controle hebt over je bevalling wat bijdraagt aan een positieve flow waarin je komt tijdens je bevalling. Door onze ruime ervaring kunnen wij de bevalling begeleiden in welke houding jij maar wilt, of dit nu op je rug in bed is of op de kruk of in bad.
Wanneer je een badbevalling wenst kun je een bad huren bij bijvoorbeeld De Oerbron. Warm water werkt ontspannend en helpt om de pijn van de weeën beter te verdragen. Door de ontspanning verloopt de bevalling over het algemeen soepel en minder stressvol. Een lekkere warme douche of in je eigen bad liggen geeft hetzelfde effect.
Tijdens het spreekuur zullen wij informatie geven over de houdingen of de mogelijkheden en kun je jouw wensen met ons bespreken zodat wij weten wat jij prettig vindt en hoe wij jou het beste kunnen begeleiden in dit mooie proces. Voor voorbeelden van verschillende houdingen download hier de folder: “Jouw bevalling welke houding past bij jou“.
Hieronder vind je een voorbeeld van verschillende bevalhoudingen zoals ze ook in de folder staan:
Beladvies
Ons telefoonnummer is: 0299-223743
Tijdens het spreekuur zullen wij uitgebreid de tijd nemen om jou van alle informatie te voorzien die met de bevalling te maken heeft. Dan zullen we ook belinstructies meegeven die op jou persoonlijk van toepassing zijn. Lees ook nog even rustig na hoe het verloop van de bevalling er normaalgesproken uitziet. Hieronder nog even kort de belinstructies:
- Ongerust zijn: wanneer je ongerust bent of je twijfelt: je mag ons altijd bellen, wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.
- Voor 37 weken zwangerschap moet je ons altijd bellen bij weeën, vruchtwaterverlies dan wel bloedverlies.
- Bij weeën mag je ons bellen, zeker bij regelmatige weeën om de 5 minuten die minstens 2 uur aanhouden; volg je intuïtie. Bij weeën om de 3 minuten moet je ons bellen. Wanneer het niet je eerste kindje is bel je ons bij regelmatige weeën.
- Vruchtwaterverlies: Wanneer je ’s avonds (na ongeveer 21.00 uur) vruchtwater verliest, dat helder van kleur is en het hoofdje was bij de laatste controle goed ingedaald, dan kun je wachten met bellen (wanneer je geen regelmatige weeën hebt) tot de volgende morgen ongeveer 09.00 uur. Is het vruchtwater groen/bruin of was het hoofdje niet ingedaald, dan moet je ons meteen bellen.
- Bij bloedverlies ruimer dan een beginnende menstruatie moet je ons bellen, zeker als je nog geen weeën hebt.
- Wanneer je de baby minder voelt bewegen dan normaal, dan bel je ons direct.
Geboorteplan
Je kunt voor de bevalling een geboorteplan schrijven. Dit kan je helpen om er achter te komen wat jij daadwerkelijk nodig hebt van ons (qua begeleiding of specifieke wensen) om de bevalling te laten verlopen zoals jij wilt. Een geboorteplan schept dan duidelijkheid voor jou en voor ons. Ook is het een mooie leidraad om te bespreken tijdens een van de zwangerschapscontroles zodat wij het geboorteplan ook in jouw dossier kunnen verwerken. Hier vind je tips voor jouw geboorteplan.