Zwanger! Een baby op komst. Vanaf vandaag ben je niet meer alleen. Bijzonder! Blijdschap, euforie, ongeloof maar misschien ook twijfel of angst. Het hoort er allemaal bij. Wij zijn er om jullie te ondersteunen waar nodig.

Je kan je aanmelden bij ons, via de website, maar ook telefonisch. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts. Het is wel goed om je huisarts op de hoogte te stellen van je positieve zwangerschapstest. Hieronder vind je kort wat aandachtspunten maar de meeste informatie krijg je tijdens de controles. Mocht je tussentijds vragen hebben mag je ons altijd bellen!

Als je nog geen foliumzuur (0.4 mg) slikt, is dit een goed moment om alsnog te starten. Dit kan je zonder recept bij de drogist halen. Foliumzuur verkleint de kans op aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Na 8 wkn zwangerschap kan je hier mee stoppen.

Als je nog rookt, alcohol drinkt of drugs gebruikt, is dit een goed moment om te stoppen Er is geen bewezen veilige hoeveelheid, neem geen risico met de gezondheid van je baby. Is het lastig om te stoppen? Vraag advies aan ons of de huisarts. www.alcoholenzwangerschap.nl  www.stivoro.nl  www.drugsinfo.nl

Eet geen kazen die gemaakt zijn van rauwe melk( niet-gepasteuriseerd/au lait cru), rauw vlees of te veel leverproducten ( een keer per dag is genoeg ), was je groente/rauwkost goed. Koop vis bij de visboer in plaats van voorverpakte bij de supermarkt. www.voedingscentrum.nl

Je kan je aanmelden bij moeders voor moeders. Zo kan je anderen helpen zwanger te worden. www.moedersvoormoeders.nl

De eerste controle is de meest uitgebreide. We vragen veel over je gezondheid, die van je partner en over jullie families. Deze controle neemt ongeveer 60 minuten in beslag. Ben je al eens eerder bevallen? Neem de gegevens van de vorige zwangerschap en bevalling mee, die verwerken wij in je dossier. Vaak is de eerste controle rond de 8 weken. Dan is het hartje van de baby nog niet hoorbaar met de doptone. Daarom krijg je rond deze termijn een echo om de zwangerschap en de duur hiervan te bevestigen.

Tijdens de volgende controles wordt je buik onderzocht (wij bepalen groei, ligging en hoeveelheid vruchtwater), luisteren wij naar het hartje van de baby en beantwoorden wij je vragen. Wij geven advies en extra uitleg en laten (bloed)onderzoek doen als dat nodig is. In het begin van je zwangerschap, kom je eens per maand. Je mag altijd extra langs komen om het hartje te luisteren, dit kan vanaf 12 weken  Naarmate je zwangerschap vordert, zullen de controles elkaar sneller opvolgen. Aan het einde van je zwangerschap, kom je elke week en zo nodig meerdere keren per week.